Cât gaz are România în depozite. Vasile Cârstea, Depogaz: De aici şi posibilitatea de a-i ajuta pe cei din Republica Moldova

Fotografie de la suludan diliyaer, pexels

Vasile Cârstea, directorul general al Depogaz, a anunţat cât gaz are România în depozite. 

Capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale a ajuns la 98-99%, iar din depozite, pentru asigurarea necesarului de consum, ies aproximativ 15 milioane metri cubi, a afirmat luni directorul general al Depogaz, Vasile Cârstea, la o dezbatere de specialitate.

“Din punct de vedere al gazelor înmagazinate stăm foarte bine, capacitatea a fost ocupată în jur de 98-99%. La aceasta oră din depozite, pentru asigurarea necesarului de consum, ies aproximativ 15 milioane metru cubi. Depogaz este proprietarul celor cinci depozite pe care le operează în acest moment, cu o capacitate de înmagazinare de 3 miliarde metri cubi, cu capacitate de injecţie zilnică de 20-22 milioane şi o capacitate de extracţie de 33-34 de milioane metri cubi de gaze pe zi”, a menţionat Vasile Cârstea, la dezbaterea “Cum va fi iarna aceasta pentru consumatorul român de energie şi ce rol ar putea juca România în energia regiunii?”.

Potrivit acestuia, ca proiecte de dezvoltare în viitor, Depogaz şi-a propus mărirea capacităţii de înmagazinare, de la 3 la 4,2-4,5 miliarde metri cubi, capacitatea de injecţie la 30 de milioane metri cubi, iar capacitatea de extracţie la 42-45 de milioane metri cubi, “urmărind necesarul de servicii de înmagazinare în piaţă – şi urmărind cu atenţie dezvoltarea zăcămintelor atât pe uscat, cât şi în Marea Neagră”, astfel încât să poată fi preluate cantităţile de gaz disponibile, scrie Agerpres.

“De aici, şi posibilitatea să-i ajutăm pe cei din Republica Moldova”

Directorul general al Depogaz a precizat că nu au fost cantităţi foarte mari care au venit din import.

“Romania a mărit producţia de gaz la 26 milioane metri cubi pe zi. În timpul verii se consuma undeva la 18 milioane metri cubi,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on