Fotografie de la Nataliya Vaitkevich, Pexels
Mai mulți parlamentari neafiliați vor modificarea Codului Fiscal.
Popescu Ion-Dragoş, senator neafiliat, Poteraş Cosmin-Marian, senator neafiliat, Cambera Oana-Alexandra, deputat neafiliat; Ichim Cristian-Paul, deputat Neafiliat, Lupu Andrei-Răzvan, deputat neafiliat; Poliţeanu Mihai-Laurenţiu, deputat USR, Rizea Cristina Camelia, deputat neafiliat și Teniţă Dragoş-Cătălin, deputat neafiliat au venit cu propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Vorbim de Legea „Salvați IMM-urile României” pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Prezentul proiect de lege vizează revenirea la regimul fiscal anterior adoptării Ordonanței nr.16/2022 aprobată cu modificări și completări prin LEGEA nr. 370 din 20 decembrie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1228 din 20 decembrie 2022), precum și introducerea unor prevederi fiscale mai avantajoase pentru microîntreprinderi.
Este propus un regim fiscal cât mai relaxat pentru IMM-uri care să le ajute să se dezvolte și să devină competitive la nivel european, nu să le ucidă din fașă, mai ales în condițiile în care România se află la coada clasamentului UE în ceea ce privește numărul de IMM-uri.
Proiectul de lege propune revenirea la cota de impozitare pe dividende de 5%, practicată anterior adoptării OG nr.16/2022, precum și introducerea unei cote de impozitare de 3% pentru dividendele plătite de catre microîntreprinderi, în vederea creșterii apetenței pentru investiții în acestea.
Revenirea la plafonul maximal de 1.000.000 de euro cifră de afaceri pentru încadrarea ca microîntreprindere
Reintroducerea companiilor de consultanță și de management în categoria microîntreprinderilor
Renunțarea la prevederea care limitează clasificarea ca microintreprindere, dacă există asociați care dețin participații semnificative la mai mult de 3 companii
Reintroducerea deductibilității în calcularea impozitului pe veniturile obținute din închirieri (din cedarea folosinței bunurilor)
Revenirea la sistemul anterior de impunere a contribuțiilor pentru CASS pe veniturile provenite din activități independente,
» Aflați mai multe informații aici.