Câte ceva despre cei doi “mari” lideri totalitari ai lumii actuale (“cel bun” și “cel rău”) și relația lor cu realitatea. Despre “cel urât”, cu o altă ocazie

A. „CEL BUN”. Aparent, între știrile și imaginile pe care le regăsiți în primul link de la finalul articolului și filmarea și comentariile din al doilea link (care prezintă un eveniment ce le precede temporar pe cele prezentate în primele știri cu aproximativ două săptămâni) nu există nicio legătură. De fapt cele două episoade sunt strâns corelate și au o cauză comună.

Aplauzele ritmate cu care triplul liber chinez (de partid, de stat și militar) Xi Jinping a fost întâmpinat în vizita/inspecția lui (însoțit de un alai de consilieri și oficiali de partid și de stat) la sediul Centrului integrat de comandă al Armatei Populare de Eliberare Chineze (PLA, ”Popular Liberation Army”) îmi cam dau fiori. Și cred că ar trebui să ne dea tuturor cam aceeași/senzație reacție.

Deși China comunistă (Republica Populară Chineză) n-a încetat niciun moment, de la proclamarea ei în 1949, să fie un stat totalitar, cu toată implementarea politicilor economice capitaliste după 1979, acest tip de comportament manifest de tip dominație-supunere n-a prea mai fost văzut în public de pe vremea Secretarului General al Partidului Comunist Chinez (și dictator al țării) numit în presa și de diplomații occidentali ”Chaiman” (în sensul de Conducător al PC Chinez) Mao (Țe-Dun). Ba chiar existența lui (mă refer la modelul comportamental) a încercat să fie acoperită și escamotată sub mormane de propagandă stratificată de diferite tipuri, de la promovarea abordărilor MULT mai informal-pragmatice și (aparent) „camaraderești” la nivel de conducere (executivă, politică și administrativă) la promovarea televiziunilor chineze de știri prin satelit care mimau jurnalismul profesionist vestic (vedeți o mostră mai jos) sau la inflația de producții de „contra-Hollywood” (dar încorporând toate ingredientele de succes ale acestuia), realizate (și) pentru Vest de cinematografia chineză – aceasta din urmă reprezentând doar una dintre formele de emulare aparentă a Vestului/regimurilor democratice în ceea ce părea că a devenit viața cotidiană în China.

 » Aflați mai multe informații aici.