Ce costuri presupune refinanțarea creditelor ipotecare?

Creșterea dobânzilor la lei a lovit în plin finanțele celor cu împrumuturi la bănci. Dacă ai credite ipotecare pe termen lung sau mai multe împrumuturi pe care dorești să le consolidezi, atunci ai putea căuta oferte mai avantajoase care să-ți reducă rata lunară. Trebuie să fii, însă, atent la costuri, pentru că refinanțarea ipotecarelor nu este gratis.

Dobânda medie la creditele pentru locuințe în soldul băncilor aproape că s-a dublat în ultimul an, ajungând în unele cazuri la valori mai mari de 9% pe an la credite cu dobândă variabilă calculată în baza ROBOR și de peste 6.5% pe an pentru creditele cu dobândă variabilă calculată utilizând IRCC , fără a lua în calcul alte comisioane. De la 1 ianuarie urmează o nouă creștere a dobânzilor, pe fondul actualizării indicelui de referință pentru creditele acordat consumatorilor de la 4,06% la 5,71%. Creșterea dobânzilor vine în contextul inflației ridicate, de peste 15% pe an.

Cu o scădere a veniturilor reale și o creștere a obligațiilor de plată, cei cu împrumuturi, mai ales pe termen lung, ar putea încerca să-și reducă măcar o parte din costurile cu ratele lunare.

Dacă te găsești într-o astfel de situație și vrei să plătești rate mai mici, trebuie să știi că vei avea niște costuri cu refinanțarea creditului ipotecar pe care trebui să le iei în calcul.

Ce economii poți face

La un credit de 300.000 de lei (circa 61.000 de euro) pe 20 de ani cu o dobândă de 9%,  rata lunară este de 699 de lei și suma totală de plată este de 647.800 de lei. O reducere de dobândă de doar 0,5 puncte procentuale înseamnă o scădere a ratei la 2.603 de lei și a sumei totale de plată de 624.800 de lei.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on