Ce lipsește din măsurile de ajutor la facturi. Daniela Dărăban (ACUE): Nu cred că vrem să intrăm cu aceste vulnerabilități în sezonul rece

„Și această criză se va încheia, precum toate crizele din trecut. Important este dacă învățăm ceva din ea, cât ne costă și dacă ne așezăm puțin obiectivele pentru că, din punctul meu de vedere, diversificarea surselor de alimentare este punctul cheie pe care ar trebui să îl învățăm și noi, dar și Uniunea Europeană, pentru că este vizibil ce se întâmplă atunci când ești foarte dependent de un furnizor de energie. Dacă mai există și o problemă geopolitică, costurile ajung precum cele pe care le vedem astăzi”, a spus Daniela Dărăban.

„Eu o să revin puțin la ceea ce se întâmplă pe piața din România și o să mă refer strict la măsurile avute în vedere la consumatorul casnic/non-casnic, la nivelul anului 2022, precum și la cele pe care le vedem pentru anul 2023. Cred că și consumatorii sunt în situația în care atitudinea din trecut față de consumul de energie trebuie puțin adjustată. Cred că nu este o problemă să facem acest lucru, cred că este vorba de responsabilitate socială pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții.

Cum închidem anul 2022? Cu un pachet generos, aș spune eu, dacă ne uităm la restul țărilor din Uniunea Europeană. Eu cred că statul român și-a asumat un pachet generos de sprijin, atât pentru consumatorul casnic cât și pentru cel non-casnic. Este adevărat că prin OUG 119 s-au revizuit puțin criteriile beneficiarilor, pentru ultimele 4 luni din 2022, dar, dacă punem în oglindă ultimele modificări din Camera Deputaților, vedem că de la 1 ianuarie totuși se are în vedere o revenire, dar așezată un pic altfel, cu acel preț maximal de 1,3 stabilit la consumatorul casnic sau non-casnic, indiferent de consum. 

Eu cred că acest „indiferent de consum” sau „indiferent de costul pe care energia îl are în prețul final” ar mai trebui discutat.

 » Aflați mai multe informații aici.