Ce spun SUA şi Germania despre propunerea de armistițiu a lui Putin ⋆ Universul.net

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că Vladimir Putin caută „o gură de aer” prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun după calendarul iulian, răspunzând astfel la întrebarea jurnaliştilor despre opinia sa privind propunerea de încetare a focului lansată de Moscova, relatează Reuters şi AFP.

Preşedintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în 25 decembrie şi de Anul Nou. Cred că el caută o gură de aer”, a afirmat Biden într-un discurs la Casa Albă, potrivit Agerpres.

Kremlinul a declarat că Putin ordonase o încetare a focului începând de la miezul zilei de vineri, după un apel la armistiţiu de Crăciun al patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ucraina a respins oferta lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, afirmând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate.

Germania: Pretinsa încetare a focului nu va aduce nici libertate, nici securitate

La rândul ei, diplomaţia germană a estimat joi că „pretinsa” încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce „nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă”, potrivit AFP.

„Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere”, a afirmat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte o încetare a focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox în 6 şi 7 ianuarie, primul armistiţiu de amploare de la începutul invaziei în urmă cu aproape un an.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on