CEnergie – e se întâmplă cu achizițiile centralizate de energie la preț reglementat în caz de avarii grave

scris astăzi, 07:23

Obligațiile cantitative ferme de vânzare către OPCOM la preț reglementat de 450 lei/MWh stabilite în sarcina producătorilor de energie electrică în baza mecanismului de achiziție centralizată care va intra în funcțiune de anul viitor vor fi reduse corespunzător în caz de avarii grave sau alte motive de indisponibilitate pe termen mai lung a capacităților energetice, potrivit comisiilor Senatului.

Senatorii din comisiile raportoare la proiectul legii de aprobare a OUG privind mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică la preț reglementat de 450 lei/MWh, au introdus mai multe amendamente în ordonanță, care vor fi ulterior supuse votului plenului Senatului, ce are calitatea de primă cameră sesizată.

CITEȘTE ȘI Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023

Prin derogare (…), în situația în care există o reducere de disponibilitate pe o durată mai mare de 15 zile, cauzată de o indisponibilitate tehnică a capacității de producere sau a rețelelor de utilități care deservesc respectivele capacități de producere a energiei electrice, obligațiile de vânzare (în baza mecanismului de achiziție centralizată – n.r.) vor fi reduse direct cu valoarea scăderii de disponibilitate cauzată de indisponibilitatea tehnică; producătorul va notifica cu celeritate OPCOM diminuarea de capacitate și durata preconizată în vederea reducerii obligațiilor contractuale (…)″, este unul dintre amendamente.

Motivarea este ″acoperirea echitabilă a riscului de nelivrare aferent producătorului de energie electrică, în situații de avarii prelungite″, care ″este mare mai ales în situația producătorilor cu un portofoliu redus de capacități de producere a energiei electrice″.

CITEȘTE ȘI VIDEO Cum arată din dronă Autostrada Sibiu – Pitești, secțiunea până la Curtea de Argeș. „Avans mediocru. Lotul nu e ușor,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on