Cercetătorii au identificat anticorpi care pot neutraliza varianta Omicron ⋆ Universul.net

Sursa: Pixabay

O echipă internațională de oameni de știință a identificat anticorpii care neutralizează varianta Omicron, dar și alte variante de SARS-CoV-2. Acești anticorpi vizează zone ale proteinei spike virale care rămân în esență neschimbate pe măsură ce virușii suferă mutații, informează MedicalXpress.

Prin identificarea țintelor acestor anticorpi „neutralizatori pe scară largă” pe proteina spike , ar putea fi posibilă proiectarea de vaccinuri și tratamente cu anticorpi care vor fi eficiente nu numai împotriva variantei omicron, ci și împotriva și a altor variante care pot apărea în viitor, a spus David Veesler, cercetător la Institutul Medical Howard Hughes și profesor asociat de biochimie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington din Seattle. „Această descoperire ne spune că, concentrându-ne pe anticorpii care vizează aceste site-uri extrem de conservate pe proteina spike , există o modalitate de a depăși evoluția continuă a virusului”, a spus Veesler.

Varianta Omicron are 37 de mutații în proteina spike, pe care o folosește pentru a se prinde și a invada celulele. Acesta este un număr neobișnuit de mare de mutații. Se crede că aceste schimbări explică parțial de ce varianta a putut să se răspândească atât de rapid, să infecteze persoanele care au fost vaccinate și să reinfecteze pe cei care au fost infectați anterior.

Principalele întrebări la care încercam să răspundem au fost: cum a afectat această constelație de mutații în proteina spike a variantei Omicron capacitatea sa de a se lega de celule și de a se sustrage răspunsurilor anticorpilor sistemului imunitar”, a spus Veesler.

Veesler și colegii săi speculează că numărul mare de mutații ale lui omicron s-ar fi putut acumula în timpul unei infecții prelungite la cineva cu un sistem imunitar slăbit sau prin trecerea virusului de la oameni la o specie animală și înapoi.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on