Cetăţean britanic, condamnat la moarte în Iran ⋆ Universul.net

Justiţia iraniană a condamnat la moarte un bărbat cu dublă cetăţenie, iraniană şi britanică, care a fost acuzat de spionaj în favoarea Marii Britanii, a anunţat miercuri autoritatea judiciară, provocând o reacţie vehementă din partea Londrei, care a cerut ca sentinţa să nu fie executată, relatează AFP, citată de News.ro.

„Alireza Akbari (foto) a fost condamnat la moarte pentru corupţie funciară şi subminarea securităţii interne şi externe a ţării pentru că a transmis informaţii”, a relatat „Mizan Online”.

Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a reacţionat dur pe Twitter: „Iranul trebuie să oprească execuţia cetăţeanului britanic-iranian Alireza Akbari şi să îl elibereze imediat. Este un act motivat politic al unui regim barbar care are un dispreţ total faţă de viaţa umană”, a spus el.

„Mizan Online” nu a dat detalii despre datele arestării şi ale condamnării, care a fost confirmată de Curtea Supremă. De asemenea, agenţia nu a precizat funcţiile îndeplinite de către condamnat. Dar, citând o declaraţie a Ministerului Informaţiilor, a precizat că Alireza Akbari a devenit un „spion-cheie” pentru serviciul secret de Informaţii britanic (M6) ca urmare a „importanţei poziţiei sale”. El a furnizat „informaţii importante din ţară” acestui serviciu, potrivit aceleiaşi surse.

La 2 februarie 2019, cotidianul guvernamental „Iran” a publicat un interviu cu Alireza Akbari în calitate de „fost ministru adjunct al Apărării în guvernul reformist” al lui Mohammad Khatami (1997-2005).

Iranul anunţă în mod regulat arestarea unor agenţi suspectaţi că lucrează pentru serviciile de informaţii străine, inclusiv pentru Israel.

Relaţiile dintre Teheran şi Londra au fost afectate în ultimii ani de arestarea mai multor cetăţeni cu dublă cetăţenie.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on