Cheia în care citesc renumiți experți militari înlocuirea lui Surovikin-Armaghedon cu „de nescufundatul” Gherasimov ⋆ Universul.net

Numirea generalului Valeri Gherasimov în calitate de comandant al forțelor ruse din Ucraina a ridicat semne de întrebare cu privire la intențiile președintelui Vladimir Putin pentru următoarea etapă a împotmolitei sale campanii, notează The Moscow Times.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că Gherasimov îl înlocuiește pe generalul Serghei Surovikin la trei luni de la numirea acestuia din urmă, din cauza „sferei extinse a sarcinilor” și a necesității unei „interacțiuni mai strânse între ramurile forțelor armate”.

Experții militari occidentali consideră însă că mutarea semnalează o luptă pentru putere în cadrul conducerii armatei, precum și o posibilă nouă fază a ofensivei Rusiei.

Cercetător principal la Rand Corporation, Dara Massicot, a descris remanierea Gherasimov în locul lui Surovikin drept o „retrogradare a celui mai competent comandant superior al lor și înlocuirea lui cu un incompetent”.

„Aceasta este o poveste care le are pe toate: lupte interne, lupte pentru putere, gelozie”, a scris Massicot, pe Twitter.

Șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, Gherasimov este un loial de lung parcurs al lui Putin, fiind văzut ca unul dintre puținii oameni implicați în planificarea invaziei.

Numirea lui are dimensiunea duală de a semnala o probabilă reluare a operațiunilor ofensive în 2023 și de a fi rezultatul unei lupte interne pentru putere, în vederea reafirmării „primatului” Ministerului Apărării, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), din SUA.

Rob Lee, expert militar la King’s College din Londra, e de acord că remanierea poate fi văzută drept o reafirmare a poziției de către Ministerul rus al Apărării și răspunsul la „rolul din ce în ce mai influent și public al grupului de mercenari Wagner în acest război”.

„Gherasimov poate acum să difuzeze videoclipuri care îl înfățișează… preluând controlul când linia frontului s-a stabilizat”,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on