China: Noile reguli privind importurile de alimente fac ravagii

Lipsa de claritate și termenul de aplicare rapid: noua legislație din China privind importul de produse alimentare pune presiune asupra companiilor străine atrase de apetitul gigantului asiatic, potrivit AFP.

China este cel mai mare importator de alimente din lume: țara a cumpărat alimente și băuturi din străinătate pentru 108 miliarde de dolari (95,3 miliarde de euro) anul trecut, scrie Hotnews.ro.

CITEȘTE ȘI VIDEO McDonald’s testează biciclete pentru clienți

Și cifra continuă să crească: importurile sale de alimente au crescut cu aproape 30% de la an la an în primele trei trimestre ale anului 2021.

Dar în primăvara anului trecut, Beijingul a publicat două noi decrete pentru a îmbunătăți trasabilitatea produselor, într-o țară zguduită de mult de scandalurile de sănătate.

Începând cu 1 ianuarie 2022, toți producătorii de alimente exportate în China vor trebui să fie înregistrați la vamă și să obțină un număr de identificare.

La nivel international, doar produsele „cu risc crescut” din punct de vedere sanitar (carne, lactate sau fructe de mare etc.) sunt in general supuse unor masuri speciale.

Noua legislație le întărește și extinde domeniul la o multitudine de produse care până atunci nu erau vizate: miere, ulei de măsline, cafea, batoane de ciocolată, băuturi alcoolice…

Acesta este un specific chinezesc fără echivalent în lume.

“Lipsa de claritate”

Problemă: detaliile aplicației au fost publicate cu întârziere, iar site-ul de înregistrare a fost pus online abia luna trecută, luând prin surprindere producătorii străini.

Procedura „lipsită de claritate”, i-a enervat spe mai mulți dintre ei chestionați de AFP.

Site-ul de înregistrare, aflat într-o versiune în evoluție, nu oferă și toate informațiile în limba engleză.

Companiile au putut să se înregistreze.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on