China profită de deprecierea Ural-ului cu supertancuri

Cel puțin patru supertancuri petroliere chineze transportă țiței rusesc Ural în China, conform surselor comerciale și a datelor de urmărire, deoarece Moscova caută nave pentru export după ce plafonul adoptat de G7 pentru prețul petrolului a restricționat utilizarea serviciilor occidentale de transport și de asigurări, transmite Reuters.

China, cel mai mare importator de petrol din lume, a continuat să cumpere petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor occidentale, după ce președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au lansat ceea ce ei au numit un parteneriat fără limită, înainte de războiul din Ucraina.

Sursele au spus că un al cincilea supertanc petrolier transportă țiței în India, care, la fel ca China, a continuat să cumpere petrol rusesc vândut cu reducere, în timp ce mulți cumpărători occidentali apelează la alți furnizori.

CITEȘTE ȘI Petrolul a înregistrat cea mai accelerată scumpire săptămânală din ultimele 4 luni

Toate cele cinci transporturi au fost programate între 22 decembrie și 23 ianuarie, potrivit surselor și datelor Eikon de urmărire a navelor.

Plafonul de preț al G7 introdus în decembrie permite țărilor din afara Uniunii Europene să importe petrol rusesc pe mare, dar interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurare să manipuleze mărfurile de țiței rusești, cu excepția cazului în care sunt vândute la un preț sub plafonul de 60 de dolari.

”Cu prețurile petrolului Ural cu mult sub limita de preț, afacerea de cumpărare și comercializare a petrolului Ural este în esență legitimă”, a spus un director al unei firme chineze implicată în transporturi.

În timp ce Statele Unite și aliații săi încercau să sufoce veniturile din energie ale Moscovei pentru a-și limita capacitatea de a finanța războiul din Ucraina, Rusia a reorientat rapid exporturile de petrol din Europa anul trecut,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on