China și-a abandonat politica zero-Covid. Va detrona economia Americii în 2023?

China și-a abandonat politica zero-Covid. Va detrona economia Americii în 2023?

Pe măsură ce China se apropie din ce în ce mai mult de revenirea completă din trei ani de izolare Covid impusă de guvern și de reintegrare în lume, așteptările economice sunt mari.

Recentul pivot al Beijingului din strategia strictă zero-Covid – care a sufocat multă vreme afacerile – este de așteptat să injecteze vitalitate în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii, anul viitor, scrie CNN.

Blocajele Covid și restricțiile la frontieră au lăsat China nesincronizată cu restul lumii, perturbând lanțurile de aprovizionare și dăunând fluxului comerțului și investițiilor.

Și, în condițiile în care economia globală se confruntă acum cu provocări semnificative, inclusiv penuria de energie, încetinirea creșterii și inflația ridicată, redeschiderea Chinei ar putea oferi un impuls atât de necesar și în timp util, notează CNN.

Dar procesul de redeschidere va fi probabil neregulat și dureros, potrivit economiștilor, cu economia țării într-o călătorie zbuciumată în primele câteva luni ale anului 2023.

Criza imobiliară din China și o potențială recesiune globală ar putea provoca, de asemenea, mai multe dureri de cap în noul an, au adăugat ei.

„Pe termen scurt, cred că economia Chinei va experimenta mai degrabă haos decât progres”, a declarat Bo Zhuang, analist senior la Loomis, Sayles & Company, o firma de investitii cu sediul Boston.

Timp de aproape trei ani, China a păstrat abordarea de toleranță zero față de virus, chiar dacă politica aceasta a cauzat pagube economice fără precedent și frustrare larg răspândită. În 2022, creșterea a încetinit brusc, profiturile companiilor s-au prăbușit, iar șomajul în rândul tinerilor a crescut la niveluri record.

Pe fondul creșterii tulburărilor publice și presiunii financiare,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on