Chirurgia bariatrică reduce șansele de infarct la persoanele obeze

Intervenția chirurgicală bariatrică poate ajuta în mod semnificativ la prevenirea infarctului miocardic, AVC-ului și a atacului de angină pectorală la persoanele foarte obeze, arată un nou studiu, la care au participat pacienți afectați și de boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD), adesea asociată cu obezitatea.

În timpul unor cercetări pe pacienți cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 40 și NAFLD, cercetătorii de la Universitatea Rutgers-New Brunswick și Universitatea de Stat din Ohio, Statele Unite, au descoperit că aceștia au avut cu 50% mai multe șanse de a suferi un infarct miocardic, AVC și un atac de angină pectorală.

Noile descoperiri „oferă dovezi în sprijinul chirurgiei bariatrice ca instrument terapeutic eficient pentru a reduce riscul crescut de boli cardiovasculare pentru anumite persoane cu obezitate și NAFLD”, a declarat autorul studiului, dr. Vinod Rustgi, director al Centrului pentru Boli Hepatice și Ficat, la Facultatea de Medicină Rutgers, din New Jersey.

Echipa a folosit o bază de date de asigurări medicale pentru anii 2007 până în 2017. Ei au descoperit aproape 87.000 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani care aveau obezitate și NAFLD, dintre care aproximativ 64% erau femei.

Aproximativ 35% dintre acești pacienți au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică, în timp ce 65% au primit îngrijiri nechirurgicale.

Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au înregistrat o scădere cu 49% a riscului de a dezvolta infarct miocardic, insuficiență cardiacă sau AVC ischemice (cauzate de un blocaj).

De asemenea, au fost mult mai puțin probabil să sufere de angină pectorală, acumulare de placă în artere sau cheaguri de sânge arterial, au descoperit cercetătorii.

Aproximativ 697.000 de oameni au murit din cauza bolilor de inimă în 2020 în Statele Unite,

 » Aflați mai multe informații aici.