Cinci ani fără Regele Mihai

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 18:34

233 citiri

Pe data de 5 decembrie 2017, Regele Mihai s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Aubonne, Elveția. Cu ce am rămas după moartea regelui?

Câți români își doresc azi monarhia, după ce la scrutinul din 20 mai 1990 Ion Iliescu a fost ales cu 85% din voturi, inclusiv pe fondul în care întoarcerea regelui în țară ar fi fost un pericol pentru „democrația originală“, teză inoculată de foștii securiști și de clica FSN în rândul populației care nu avea nici cea mai mică idee despre ce a însemnat regalitatea pentru România? Captivă unei istorii contrafăcute de regimul comunist, cea mai mare parte a societății românești a adoptat mitul Securității că suveranul a abdicat de bună voie la 30 decembrie 1947.

În realitate, premierul pro-comunist Petru Groza şi şeful partidului comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej, viitorul dictator, l-au ameninţat pe rege că dacă nu abdică, 1000 de studenți dintre cei arestaţi la manifestația din Piața Palatului Regal de la 8 noiembrie 1945, de ziua onomastică a Regelui Mihai, la care fuseseră aduși cu camioanele muncitori înarmați cu răngi, vor fi uciși.

După revenirea definitivă în țară, Regele Mihai avea să mărturisească în mai multe interviuri că a fost nevoit să abdice printr-un șantaj: „Dacă nu semnezi imediat, vom fi obligați să ucidem peste 1000 de studenți pe care îi avem în pușcărie“, l-au amenințat cei doi cerberi comuniști.

Un alt mit al Securității lui Iliescu, care a alimentat ura maselor împotriva Regelui Mihai, a fost că fostul suveran a plecat în exil cu vagoane pline cu opere de artă și cu alte obiecte din patrimoniul țării. Realitatea este că toate proprietățile casei regale i-au fost confiscate de comuniști,

 » Aflați mai multe informații aici.