Cinci morți și 17 răniți pe munte, în Prahova. Printre victime se află o alpinistă cu experiență și un turist portughez FOTO

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 12:32

436 citiri

Salvamontiștii din Prahova au anunțat joi, 5 ianuarie că anul trecut au salvat 368 de persoane aflate în pericol pe munte. Au fost însă și cinci decese în rândul iubitorilor de munte.

Conform bilanțului salvamontiștilor postat pe contul de Facebook al Prefecturii Prahova, în 2022 au fost:

  • 678 acţiuni de salvare ale persoanelor accidentate, dispărute sau rătăcite în zona montană si submontană a judeţului, înregistrate de salvatorii montani din cadrul Serviciul Public Judeţean (SPJ) Salvamont Prahova
  • 5 persoane decedate
  • 17 persoane rănite grav, preluate de elicopterele IGAv-SMURD
  • 368 persoane, predate echipajelor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean sau SMURD.

”Pentru cinci persoane, dintre care şi o alpinistă cu experienţă, turele montane au echivalat cu ultimul drum. Este încă un semnal de alarmă pe care salvamontiştii îl trag în privinţa seriozităţii cu care trebuie abordate aceste trasee. Fără un echipament şi pregătire corespunzătoare, fără cunoştinţe minime privind regulile deplasărilor pe munte sau fără a ţine cont de prognozele meteo, dorinţa de ascensiune se poate transforma într-o tragedie, cum a fost şi în cazurile prezentate mai jos:

  • alpinistă cu experienţă, căzută în Seaca Crucii. Trupul acesteia a fost recuperat după o acţiune extrem de dificilă. Trei salvatori montani au fost inseraţi prin troliere, cu elicopterul, au executat amarajele specifice, au pregătit victima şi au evacuat-o pe cale aero.
  • două cazuri de suicid. Două persoane au ales să-şi pună capăt zilelor în zona montană din Sinaia şi Busteni. Victimele au fost coborâte şi predate la IML.
  • un turist portughez, surprins de furtună în zona Bucşoiu, a fost trăznit, căzând ulterior într-o prăpastie.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on