Cine a stârnit obiceiul mâncatului de fasole cu ciolan pe 1 Decembrie în România

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 21:14

2088 citiri

Iahnia de fasole cu ciolan afumat a devenit, de mai mulți ani, un preparat nelipsit de pe mesele românilor de Ziua Națională.

La noi în țară, alături de porumb, mălai, cartofi, rădăcinoase și varză, fasolea reprezintă baza bucătăriei rurale în timpul iernii. Considerată de mulți o mâncare de subzistență, fasolea se servește de cele mai multe ori alături de diferite feluri de carne, în special afumată.

Fasolea a devenit cunoscută în Europa începând cu secolul al XVI-lea, fiind adusă de spanioli şi portughezi de pe platourile înal­te ale Americii Centrale şi de Sud. La noi în tară ea a fost adusă în secolul al XVIII-lea. În ceea ce privește obiceiul de a afuma carnea, acesta a fost împrumutat din Europa Nordică.

Obiceiul de a mânca fasole cu ciolan de Ziua Națională nu datează de foarte mult timp. La 1 Decembrie 2000, PRO TV aniversa nu doar Ziua Națională, ci și ziua postului TV.

Cu acest prilej, a lansat campania ”Marea ciolaniadă”, în cadrul căreia Teo Trandafir servea acest fel de mâncare. Strachina întinsă de vedeta TV a devenit, în foarte scurt timp, tradiție, obiceiul fiind însușit de mai toate administrațiile din țară, potrivit gastroart.ro

Citește și:

Premierul Nicolae Ciucă a participat luni, 28 noiembrie, la şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată sărbătoririi Zilei Naţionale a României.
Premierul a…

Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie.
De la…

 » Aflați mai multe informații aici.