Ciucă vrea să emită obligațiuni “verzi” și cere ajutorul Bruxelles-ului

scris ieri, 07:30

Guvernul Ciucă vrea să emită așa-numite obligațiuni suverane “verzi”, ca formă de finanțare a proiectelor de investiții publice prin care se urmărește reducerea emisiilor de CO2 din economie, și a solicitat sprijin Bruxelles-ului pentru elaborarea legislației acestora.

“În vederea lansării de emisiuni de obligațiuni , Ministerul Finanțelor are în vedere crearea Cadrului general de emisiuni de obligațiuni verzi la nivel suveran, pentru care s-a solicitat asistență tehnică din partea Comisiei Europene, urmând să fie identificate de către ministerele de linie în bugetul de stat proiectele de investiții/cheltuieli “, se arată într-un document guvernamental analizat de Profit.ro.

CITEȘTE ȘI BMW intenționează să angajeze 6.000 de persoane în 2022, anticipând creșterea cererii de vehicule electrice

Programul de guvernare al actualei coaliții PNL-PSD-UDMR prevede garantarea de către stat a obligațiunilor emise pentru finanțarea de proiecte de tranziție la energia verde.

Astfel, Programul stipulează “Crearea cadrului legislativ în vederea demarării primului program de Green Bonds INVEST (la energie), garanții de stat pentru obligațiunile emise de companiile sau autoritățile care investesc în programe privind tranziția către energia verde și reducerea emisiilor de carbon ale sectoarelor economice non-energetice”.

CITEȘTE ȘI Topul celor mai mari tranzacții cu terenuri agricole din 2021. Prețurile de vânzare la loturile mari au scăzut drastic. Fostul ministru Radu Berceanu, în top

În toamnă, Comisia Europeană a atras 12 miliarde de euro din vânzarea primelor obligațiuni “verzi” în cadrul NextGenerationEU, fondurile urmând să fie utilizate exclusiv pentru realizarea de investiții în proiecte verzi din Uniunea Europeană.

În aceeași perioadă, Banca Comercială Română (BCR) a venit la Bursă cu prima sa emisiune de obligațiuni verzi, în valoare de 500 milioane lei, bani ce au ca scop finanțarea creditelor pentru achiziția de locuințe cu un impact redus asupra mediului.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on