Colica renală – formă atipică de prezentare a unei tumori de câmp urotelial înalt

Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia: O pacientă în vârstă de 73 de ani s-a adresat Spitalului Multidisciplinar Arcadia pentru dureri abdominale situate în fosa iliacă dreaptă și în cea stângă cu evoluție de aproximativ 1 an, accentuate în zilele anterioare consultației. Pacienta prezenta istoric de hipertensiune arterială (HTA), aritmie extrasistolică atrială, hiperlipoproteinemie (o cantitate prea mare de lipoproteine în sânge), obezitate, discopatie lombară (modificări degenerative la nivelul discului intervertebral apărute odată cu înaintarea în vârstă) și colecistectomie (extirparea veziculei biliare) laparoscopică în 2021. Pacienta a descris eliminarea unui calcul ureteral în 2019.

Explorările paraclinice inițiale, ecografia aparatului urinar și radiografia renală simplă au descris o dilatație de gradul I-II a sistemului pielocaliceal drept cu o imagine sugestivă pentru calcul ureteral pelvin de 4 mm pe explorarea radiologică. Examenul sumar de urină a relevat hematurie microscopică.

Reevaluarea pacientei după 14 zile a obiectivat persistența și chiar accentuarea simptomatologiei algice sub tratament conservator, iar repetarea ecografiei aparatului urinar a descris persistența distensiei sistemului pielocaliceal, moment în care s-a decis efectuarea unei explorări imagistice computer-tomografice, al cărei rezultat ridica suspiciunea unei formațiuni tumorale la nivelul ureterului superior drept, descriind o zonă stenotică tip „cotor de măr” (“apple core”) întinsă pe o lungime de aproximativ 60 mm.

Având în vedere descrierea computer-tomografică, s-a decis efectuarea unei ureteroscopii în scop diagnostic, ocazie cu care s-au efectuat o ureteropielografie retrogradă și o biopsie superficială de la nivelul porțiunii inferioare a zonei stenotice, aceasta confirmând histologic diagnosticul de carcinom urotelial cu grad înalt de malignitate. Cu ocazia ureteroscopiei evaluatorii s-a realizat și evaluarea cistoscopică a vezicii urinare, știindu-se că acest tip de tumoră este al întregului câmp urotelial, deci putându-se dezvolta și la nivelul mucoasei vezicii urinare.

În fața suspiciunii computer-tomografice de tumoră ureterală extinsă, confirmată prin ureteropielografie retrogradă și examen histologic al biopsiei ureterale,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on