Comentariile lui Isărescu despre „creşterea masivă a inflaţiei” ⋆ Universul.net

captură video BNR

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că în România este inflaţie şi „ne batem cu ea”, menţionând că trebuie asigurată stabilitatea financiară, iar apoi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat, relatează News.ro.

Mugur Isărescu a declarat, joi, într-o conferinţă privind lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare – decembrie 2022, că peste tot în lume a a avut loc o creştere a inflaţiei şi că România care era pe locul întâi în acest clasament din Uniunea Europeană a ajuns acum pe locul opt.

“Ne-am preocupat în continuare de stabilitatea preţurilor. Avem în România o creştere masivă a inflaţiei, dar peste tot în lume s a întâmplat, asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Dacă ne uităm şi facem comparaţii, că nu poţi să te uiţi numai la tine trebuie să te uiţi şi ce se întâmplă în lume, nu? Din 2019, în condiţiile în care ne-a preocupat stabilitatea financiară, vedeţi curba, cu un an înainte era chiar pe locul întâi, cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Am ajuns pe locul opt”, a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, datele sunt ceva mai mici pentru că este vorba de indicele european armonizat ca să putem să facem comparaţii.

”Vezi la România 14,6 să ne putem compara cu alte ţări. Şi ţări cu care obişnuiam în trecut să spunem concurăm în sensul de hai să luăm modelul Poloniei, să luăm modelul Cehiei, să luăm modelul Ungariei şi aşa mai departe, au avut o inflaţie care, comparativ, ne-a depăşit. Mai mare decât la noi. Ce vrea să spună această realitate, aceste cifre? În România este inflaţie, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm şi stabilitatea financiară şi progresele în ceea ce priveşte inflaţia se vor face treptat”,

 » Aflați mai multe informații aici.