Comerț – Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au scăzut

Volumul comerțului cu amănuntul în Uniunea Europeană a scăzut în octombrie cu 2,4%, comparativ cu luna similară din 2021, în timp ce în zona euro declinul a fost de 2,7%, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Datele pentru România, Cehia, Grecia și Italia sunt confidențiale, informează Eurostat.

CITEȘTE ȘI Multe pub-uri și berării din Marea Britanie vor fi forțate să se închidă definitiv

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în octombrie, comparativ cu aceeași lună din 2021, s-a înregistrat în Slovenia (8,5%), Malta (7,2%) și Letonia (5,7%), cele mai semnificative scăderi fiind în Danemarca (minus 9,5%), Suedia (minus 6,4%) și Belgia (minus 5,7%), scrie Agerpres

În UE, vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat un declin de 3,6%, cele de produse non-alimentare au scăzut cu 2,6%, iar vânzările de combustibili auto au crescut cu 3,3%.

În octombrie, comparativ cu luna precedentă, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 1,8% în zona euro și cu 1,7% în Uniunea Europeană, după ce în septembrie acesta a crescut cu 0,8%, atât în zona euro, cât și în UE.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al volumului comerțului cu amănuntul în octombrie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Austria (minus 4,6%), Croația (minus 4%) și Belgia (minus 3,3%), singurele creșteri fiind în Luxemburg (2,6%), Cipru, Malta și Portugalia (toate cu 0,5%) și Spania (0,4%).

În UE, vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 2,1%, cele de alimente, băuturi și tutun cu 1,3%, iar vânzările de combustibili auto au crescut cu 0,3%.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on