Comisarul pentru afaceri interne: Aderarea la Schengen a României și Bulgariei, prioritatea mandatului meu ⋆ Universul.net

Sursa: Facebook

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson (foto), şi-a exprimat dezamăgirea, joi, după Consiliul JAI care a respins accederea României şi Bulgariei la Schengen, şi le-a transmis un mesaj cetăţenilor acestor ţări: meritaţi să fiţi membri cu drepturi depline, meritaţi să fiţi în Schengen. Pe de altă parte, ea a recunoscut că votul negativ dat României şi Bulgariei reflectă o lipsă a unităţii UE, ceea ce este un semn de slăbiciune, mai ales în contextul războiului din Ucraina, notează News.ro.

Întrebată dacă acest eşec nu este un semnal prost în privinţa unităţii şi solidarităţii UE într-un context dificil (agresiunea Rusiei în Ucraina – n.r.), comisarul Ylva Johansson a comentat că este foarte clar, din punctul ei de vedere, că atunci când membrii UE sunt uniţi, ei sunt şi puternici şi pot avea multe realizări. „În ceea ce priveşte subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen, n-am fost uniţi şi asta ne face foarte slabi, iar asta mă întristează”, a mărturisit Ylva Johanson.

Comisarul pentru afaceri interne le-a transmis românilor că le împărtăşeşte dezamăgirea şi i-a asigurat că în Consiliul JAI s-au bucurat de un sprijin puternic şi că merită să fie membri cu drepturi depline şi să se bucure de facilităţile Spaţiului Schengen.

Ea a spus că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen „prioritatea mandatului” său, fiind convinsă că România şi Bulgaria vor intra în Schengen în acest interval de timp.

Mandatul Comisiei Europene se încheie însă în a doua parte a anului 2024.

Pe de altă parte, oficialul european a explicat că nu s-a discutat despre o disociere a candidaturii României la Schengen de cea a Bulgariei,

 » Aflați mai multe informații aici.