Comisia Europeană a inițiat o propunere prin care centralele nucleare și pe gaz să fie considerate proiecte verzi

Comisia Europeană a inițiat un proiect prin care unele centrale nucleare și care utilizează gazele naturale drept combustibil să fie considerate proiecte verzi, dacă îndeplinesc anumite condiții, scrie Reuters.

Comisia ar urma să facă oficial această propunere spre sfârșitul lunii ianuarie, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Legea energiei, schimbată: prețuri plafonate doar pentru casnici vulnerabili, comision de reziliere la schimbarea furnizorului. Producătorii – dezlegați de “glia” pieței centralizate. Compensare cantitativă și scutire de taxe pentru prosumator

Potrivit draftului, consultat de Reuters, centralele nucleare vor fi considerate verzi dacă există o strategie, finanțare și locație pentru neutralizarea deșeurilor radioactive. De asemenea, noile centrale nucleare ar trebui să primească autorizațiile de construcție înainte de 2045.

Producția de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziție. Ea este caracterizată ca nefiind total sustenabilă, dar care are emisiile de carbon sub media industriei și poate fi folosită.

Utilizarea gazelor naturale duce la emisii cu 50% mai reduse decât în cazul cărbunelui. Gazele pot fi folosite ca și combustibil de tranziție spre energia curată.

După publicarea documentului, spre finalul lunii, țările membre îl vor putea consulta, iar proiectul va fi supus spre aprobare în Parlamentul European.

Oficialii Comisiei Europene nu au putut fi contactați deocamdată pentru un punct de vedere oficial pe marginea acestui proiect.

Afla mai multe despre
comisia europeană
centrale nucleare  » Aflați mai multe informații aici.

Posted on