Comisia Europeană recomandă recunoașterea COVID-19 ca boală profesională

Comisia Europeană a adoptat o recomandare actualizată privind bolile profesionale în Uniunea Europeană, transmițând statelor membre să recunoască COVID-19 ca boală profesională în sectorul sănătății, al asistenței sociale și al asistenței la domiciliu și, în contextul unei pandemii, în sectoarele care înregistrează o creștere a activităților cu risc dovedit de infectare.

Executivul UE subliniază, de asemenea, importanța sprijinirii lucrătorilor infectați cu COVID-19 și a familiilor care și-au pierdut membri din cauza expunerii la locul de muncă la această boală.

Recomandarea urmărește să consolideze protecția lucrătorilor și să încurajeze o abordare coerentă în întreaga UE. Statelor membre le va reveni sarcina de a da curs acestei recomandări și de a defini detaliile în legislația națională, arată Comisia într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI Proteste în China din cauza restricțiilor Covid. Se cere demisia președintelui

Adoptarea recomandării urmează unui acord tripartit la care au ajuns, în mai 2022, statele membre, lucrătorii și angajatorii din cadrul Comitetului consultativ al UE pentru securitate și sănătate la locul de muncă (CCSS), cu privire la necesitatea de a recunoaște COVID-19 ca boală profesională.

Recomandarea contribuie, de asemenea, la punerea în aplicare a cadrului strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2021-2027.

Recunoașterea și compensarea bolilor profesionale este o competență națională. În timp ce majoritatea statelor membre recunosc deja COVID-19 ca boală profesională sau accident la locul de muncă, actualizarea își propune să încurajeze în continuare convergența și recunoașterea COVID-19 ca boală profesională în întreaga UE, mai arată Comisia.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on