Companiile de utilități din energie: siguranța aprovizionării în sezonul rece, pusă în pericol din lipsa banilor

Fotografie de la Pok Rie: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/putere-linie-electrica-electricitate-energie-157827/

Asociația Companiilor de Utilități din Energie a lansat un avertisment public privind riscurile de întrerupere a aprovizionării, în această iarnă. 

ACUE solicită autorităților măsuri de finanțare concrete și rapide, care ar permite scăderea presiunii deficitului de lichidități pentru furnizorii de energie în anul 2022, deficit care se adâncește în perioada sezonului rece, odată cu creșterea cantităților furnizate.

Calculul plafonului maxim de decontare trebuie să fie stabilit transparent, solicită ACUE. În cazul consumatorilor care trebuie să depună declarații pe propria răspundere, începând cu luna ianuarie 2023, verificarea conformității declarațiilor nu poate intra în sarcina furnizorilor

Creșterea cantităților de energie furnizate în perioada sezonului rece, valoarea mare a sumelor achitate în avans de furnizori și caracterul lor vital în fluxurile de numerar ale acestora impun măsuri de finanțare concrete și rapide, care să permită o scădere a presiunii deficitului de lichidități la nivelul furnizorilor de energie, în anul 2022.

Modificarea termenului de plată, riscuri privind siguranța aprovizionării

I„Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adâncește riscurile privind siguranța aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece. Orice improvizație legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situație deja dezechilibrată. Solicităm instituțiilor responsabile să își respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare”, a spus Daniela Dărăban, Director Executiv  ACUE.

Valoarea plafonului maxim de decontare de 1300 de lei/MWh este dovedită nerealistă de tranzacțiile de pe piața angro și reprezintă o problemă critică pentru finanțarea achizițiilor de energie, după data de 1 septembrie 2022. În condițiile în care costul real nu este recunoscut pentru calculul valorii medii a prețului de achiziție, furnizorii vor avea dificultăți în a achiziționa energia peste prețul de 1300 lei/MWh. În lipsa posibilității de achiziție,

 » Aflați mai multe informații aici.