Comunitatea romilor – o promisiune pentru mai târziu

După trei decenii în care guvernanții au ignorat minoritatea romă din România, în care s-au folosit de ea doar pentru a fi o ștampilă pe buletinele de vot, romii continuă să fie discriminați.

Ei au fost și sunt puși la zid de naționaliștii extremiști gen C.V. Tudor sau Diana Ivanovici-Șoșoacă, inepuizabila meșteră a strigăturilor isterice și a cimiliturilor populiste.

Minoritatea romă din România este cea mai numeroasă și ocupă tot mai mult spațiu în rândul societății, datorită natalității crescute, în condițiile în care populația majoritară și etnia maghiară, unde planningul familial este tot mai sever, majoritatea cuplurilor, chiar și cele din mediul rural, aducând pe lume unul sau cel mult doi copii, contribuie de mai mulți ani la un spor natural negativ.

Institutul Național de Statistică raporta în prima lună a anului în curs un spor natural negativ al populației de două ori mai mare decât cel din luna ianuarie a anului trecut. Și în momentul de față acest indicator demografic arată că moartea este mai prezentă decât nașterea, că sfârșitul este mai prezent decât începutul.

Potrivit ultimului recensămînt, cel din 2011, în România trăiesc 16,79 milioane de români (88,9%), 1,22 milioane de maghiari (6,5%) şi 621.600 de romi (3,3%). Celelalte etnii sunt reprezentate în proporții mult mai reduse, după plecarea sașilor și a șvabilor.

Însă opisul numărătorii statistice pe baza declarațiilor individuale nu corespunde realității, și mă refer în mod special la populația de etnie romă, în condițiile în care studiile sociologice apreciază că numărul real al romilor se situează între 1,5 și 2 milioane de persoane, adică de trei ori mai multe decât numărul acestora conservat în registrele INS.

Intoleranță, ură, tabieturi de superioritate ale românilor față de romi

Peste un milion de romi își ascund apartenența etnică în primul rând din cauza fricii ancestrale,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on