Concedieri în masă la Amazon. Peste 18.000 de oameni își vor pierde locul de muncă

Gigantul american a anunțat că peste 18.000 de persoane urmează să își piardă locul de muncă, ca urmare a planului de reducere a forței de muncă.

Potrivit business-standard.com, în mesajul transmis pe site-ul grupului, CEO-ul Andy Jassy indică faptul că Amazon „planifică să elimine puţin peste 18.000 de locuri de muncă”, inclusiv în Europa. Acest plan este cel mai mare dintre anunţurile recente de reducere a forţei de muncă care afectează sectorul tehnologiei din Statele Unite. Este, de asemenea, cea mai masivă reducere de personal din istoria companiei din Seattle. Amazon anunţase deja în noiembrie planul de a reduce 10.000 de locuri de muncă şi a început să facă acest lucru.

La sfârșitul lunii septembrie, grupul avea 1,54 de milioane de angajați în întreaga lumea. Acest număr nu include lucrătorii sezonieri recrutați în perioadele aglomerate, în special în perioada sărbătorilor. Amazon a angajat în timpul pandemiei pentru a face faţă exploziei cererii, dublându-şi personalul global între începutul lui 2020 şi începutul lui 2022. Dar compania a înregistrat un profit net în scădere cu 9% de la an la an în al treilea trimestru. Şi pentru ultimul trimestru, Amazon a anticipat o creştere slabă la standardele sale, între 2% şi 8% pe parcursul unui an, şi un profit operaţional între 0 şi 4 miliarde de dolari, faţă de 3,5 pentru aceeaşi perioadă a anului 2021. Grupul îşi va anunţa rezultate anuale la 1 februarie.

Nu doar Amazon concediază

În sectorul tehnologiei, marile platforme cu model de afaceri bazat pe publicitate se confruntă cu reduceri de buget din partea agenţilor de publicitate, care îşi reduc cheltuielile în faţa inflaţiei şi a creşterii ratelor dobânzilor.

Meta, compania-mamă a Facebook, a anunţat în noiembrie pierderea a 11.000 de locuri de muncă, adică aproximativ 13% din forţa de muncă.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on