Consul onorific al României în Austria: „România este mielul sacrificat. Sunt foarte dezamăgit și uimit”

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 08:39

997 citiri

Consulul onorific al României în Graz (Austria), contele Andreas Bardeau, al cărui fiu, Georg Bardeau, este consul al Austriei la Timișoara, susține, într-un punct de vedere transmis ziarului „Adevărul” că prin refuzul Austriei de acceptare a României în Schengen „sunt în pericol 30 de ani de cooperare foarte bună”.

„România este mielul sacrificat din cauza inacțiunii țărilor vecine. Sunt foarte dezamăgit și uimit de faptul că dezvoltarea bună și înfloritoare a relațiilor bilaterale în perioada post-covid a fost distrusă pe mai multe planuri. Faptul că Austria a respins aderarea României la Schengen a fost neașteptată”, susține Andreas Bardeau.

Potrivit consulului onorific al României din Graz, „pe 16 noiembrie s-a vorbit despre declarația de sprijin a guvernului austriac pentru România”.

„În ultimele luni a existat întotdeauna bunăvoință și aprobarea pentru aderare din partea guvernului austriac. În plus, s-a subliniat în mod repetat că toate cerințele impuse guvernului român pentru aderarea la Schengen au fost îndeplinite. Apoi, in 18 noiembrie, s-a produs o schimbare radicală”, mai explică Bardeau, care mărturisește că nu știe ce a determinat schimbarea radicală de atitudine.

Consulul este de părere că „România protejează granițele externe ale UE într-o manieră exemplară”.

„O mare parte dintre refugiați vin în Uniunea Europeana prin Serbia și Ungaria, nu prin România. În ultimii ani am asigurat cazare pentru sute de imigranți și doar o mică parte au ajuns prin România. Relațiile bilaterale nu ar trebui niciodată folosite pentru considerente de politici partizane. În acest moment sunt în joc 30 de ani de cooperare foarte bună”, mai spune Andreas Bardeau pentru „Adevărul”.

Potrivit consulului onorific al României în Graz, Austria este unul dintre cei mai mari investitori din România.

„De exemplu,

 » Aflați mai multe informații aici.