Consultul preconcepțional – primul pas pentru un start sănătos în viață

Dr. Viorica Magaleas Agrigoroi, medic primar Obstetrică-Ginecologie, Arcadia: Consultul preconcepțional este primul pas pe care trebuie să îl facă un cuplu care decide că a sosit momentul să conceapă un copil, pentru a-i oferi acestuia cel mai bun start în viață.

În cadrul consultului preconcepțional, medicul va realiza un istoric medical amănunțit al partenerilor, completat de un examen fizic general.

Discuția cu medicul specialist din timpul unui consult preconcepțional se poate referi la:

• antecedentele obstetricale/ginecologice;

• antecedentele medicale/chirurgicale;

• stilul de viață: stres, dietă, exerciții fizice, consum de cofeină, tutun, alcool sau droguri;

• mediul de la locul de muncă și de acasă: posibili factori care produc malformații și alte pericole, precum expunerea la fecalele pisicii, raze X sau plumb.

Primele analize de laborator recomandate de medic înaintea conceperii unui copil sunt: grupa sanguină și Rh-ul, teste serologice de hepatită, sifilis și HIV, hemoleucogramă, examen citologic Babeș – Papanicolau, examen secreție vaginală, glicemie, uree serică, creatinină serică, acid uric seric, examen sumar de urină, urocultură, culturi din colul uterin, complex TORCH, spermogramă.

Acestor analize strict necesare și obligatorii li se vor adăuga, atunci când este cazul, investigații specifice adaptate fiecărui pacient în parte.

De asemenea, medicul poate recomanda un tratament cu acid folic cu 3 luni înainte de concepție.

Viitoarei mame i se recomandă în perioada de preconcepție și un consult stomatologic, pentru a evalua sănătatea gingiilor și a dinților și a se stabili, dacă e cazul, un tratament adecvat. Și pentru că este cunoscut faptul că în timpul sarcinii trebuie evitate majoritatea intervențiilor care necesită administrarea de anestezice și antibiotice, e bine să vă asigurați că au fost rezolvate problemele de sănătate înainte să se instaleze o sarcină.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on