România nu a avut dispoziții legale care să incrimineze contrabanda cu țigări, indiferent de cantitate, în perioada 05.05.2022 – 17.06.2022, notează Tribunalul Iași în hotărârea de achitare a 29 de inculpați trimiși în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat.
Vidul legislativ se întinde de la data la care CCR a constatat că Legea Codului vamal nu e suficient de clară, până când Executivul a „reparat-o” prin OUG – mai exact 44 de zile.
Douăzeci și nouă de traficanți de țigări – contrabandiști și piețari din Iași – au fost achitați în primă instanță de Tribunalul Iași, pe data de 30 decembrie 2022, după ce judecătorul a constatat că, urmare a deciziilor Curții Constituționale, din dosarul DIICOT Iași au rămas doar coperțile.
Pe parcursul procedurii de cameră preliminară și a celei de judecată pe fond avocații contrabandiștilor au reușit să excludă din dosar interceptările.
Pe această temă, CCR a pronunțat următoarele decizii:
- 2016 – SRI a fost exclus de la urmărirea penală.
- 2018 – probele obținute cu tehnica SRI trebuie excluse fizic din dosare.
- 2019 – „Protocoalele” SRI cu parchetele și instanțele sunt neconstituționale.
Pe de altă parte, CCR a stabilit că în perioada 2018-2022 România nu a avut legislație pe tema prescripţiei speciale. În 2018 CCR a constatat neconstituționalitatea dispoziţiilor art. 155 care reglementa termenele de întrerupere a prescripţiei, iar Legislativul nu a remediat problema până în 2022.
Ceea ce a „îngropat” definitiv dosarul traficanților de țigări din Iași a fost redefinirea contrabandei.
Este vorba de Decizia Curţii Constituţionale nr. 176/24.03.2022, prin care s-a constatat că dispozițiile art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României sunt neconstituționale.
„Instanța de contencios constituțional a statuat că nereglementarea unui prag valoric sau temporal în ceea ce priveşte incriminarea poate da naştere unor situaţii absurde,
» Aflați mai multe informații aici.