Controversă cu cotele de pescuit în Delta Dunării. Ţibuleac: Sunt atât de reduse încât îi obligă pe pescari să braconeze

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Pescarii din Delta Dunării sunt practic obligați să braconeze, spune președintele AMTDD, Cătălin Țibuleac, într-un interviu pentru DC NEWS.

„Ne plângem de braconaj, constatăm existența acestuia, dar dacă ai calcula cota legală de pește și prețul la care se vinde ai vedea că un pescar ar trebui să-și susțină familia cu 500-600 lei pe lună, cam atât ar putea captura în mod legal”, a transmis Val Vâlcu în timpul emisiunii.

Obligați să braconeze

„Din păcate, în fiecare an se efectuează un studiu privind cota admisă de pescuit, cotă care se împarte la numărul de pescari din deltă. Fiecare pescar este obligat să facă cota respectivă, dacă prinde mai puțin nu mai este autorizat anul următor, dar cota este atât de redusă încât îl obligă să braconeze până la urmă.

Toată povestea aceasta, începând de la repopularea cu pește, până la un mod sustenabil de pescuit, la asigurarea traiului pentru pescari, ar trebui văzută integral. Dacă o vedem fragmentat, evident creăm probleme mai mult decât în altă parte”, a răspuns președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Pescarii, transferați către activități turistice

„O soluție ar fi reducerea numărului de pescari prin transferarea lor către activități turistice. Dacă ar funcționa bine turismul, ar putea absorbi forța de muncă folosită acum în piscicultură”, a transmis Vâlcu.

„În 1989, doar Jurilovca avea în jur de 800 de pescari comerciali. În acest moment avem mai puțin de 1.200 în toată Delta Dunării, astfel că nu mai sunt așa de mulți pescari. Pe de altă parte, mulți pescari, pentru a-și asigura traiul, vin vara și-și cer autorizarea de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru bărci, ca să transporte turiști.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on