Copiii abuzați sexual, traumatizați de un sistem înțepenit în trecut, care-i examinează pe „fierătanii” de acum 50 de ani

Copiii agresați sexual, care vin deja cu traume uriașe la examinarea medico-legală, sunt de cele mai multe ori traumatizați în continuare în cabinete neprietenoase, cu scaune ginecologice de acum 50 de ani, unde sunt investigați medical cu „fierotenii” de care se îngrozesc și adulții, a explicat dr. Ligia Bărbării, specialist în medicină legală și formator la Institutul Național al Magistraturii (INM) într-un interviu React-PressHUB.

Foarte puține din cazurile care beneficiază de o examinare medico-legală se concretizează și cu o expertiză genetică, mult mai eficientă, dar pe care polițiștii și procurorii se feresc să o ceară.

Dr. Ligia Bărbării a explicat, într-un interviu acordat Adrianei Săftoiu, de ce.

 „Lucrez de 30 de ani în Medicina Legală. O parte din ani i-am petrecut în teren și o parte în laboratorul de genetică. Ideea cu care am pornit în a susține acest proiect a fost dublă. Am conștientizat că nu avem facilități medicale – și medico-legale, în special – adaptate nevoilor copiilor.

Toate serviciile de medicină legală, fără excepție, sunt niște servicii un pic anoste, înțepenite în timp, ca organizare, dotare. Noi aparținem, ca sistem, de Ministerul Sănătății. Dar Medicina Legală este tratată, întotdeauna, ca un fel de Cenușăreasă.

Cu toate acestea, vedeți cât de importante sunt probele științifice pe care suntem chemați să le furnizăm sistemului de justiție. De aceea cred că este important să se investească în crearea acestor facilități, având în vedere că victimele copii – este cunoscut acest lucru – vor victimiza pe alții”, a precizat dr. Ligia Bărbării, specialist în medicină legală, formator INM.

„Sunt niște copii care sunt abuzați și trebuie să ne îndreptăm toată atenția către ei”

Specialistul amintește că din rândul victimelor care sunt abuzate sexual se selectează, în mod indubitabil,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on