Fotografie de la Tembela Bohle, Pexels
Mircea Coşea, profesor de macroeconomie, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre efectele pe care le va avea majorarea dobânzii cheie la 7%, dar şi despre un “atac la clasa mijlocie”, prin ceea ce se întâmplă cu creditarea.
BNR a majorat dobânda cheie la 7%, de la 6,75% pe an. Iată ce înseamnă acest lucru. CITEŞTE MAI MULTE DESPRE SUBIECT AICI
“Înseamnă că BNR continuă să încerce să folosească politica monetară ca instrument de potolire a inflaţiei. Este, de altfel, singurul instrument pe care îl are la dispoziţie. Nu l-a folosit foarte bine până acum, pentru că inflaţia a mers înainte, dar încearcă. Nu reprezintă cine ştie ce, din punctul meu de vedere, pentru că în România inflaţia nu este numai monetară, ci şi structurală. Economia are două deficite majore, cel de cont curent şi cel de balanţă comercială, deci ea aduce în permanenţă inflaţie din străinătate. Ar trebui să existe o corelaţie între politica monetară şi cea guvernamentală, dar nu există.
Banca a făcut această creştere, cu nişte consecinţe negative, dar Guvernul nu a făcut nimic. Guvernul nu are o politică anti-inflaţionistă, ci una de sprijinire a unor categorii de populaţie afectate de inflaţie. Dar lasă economia şi cealaltă parte a populaţiei la voia întâmplării, nu face nimic pentru reducerea inflaţiei. Nu a intervenit nici la preţul energiei, nici la preţul alimentelor, nici la preţul carburanţilor, nimic.
Atac la clasa mijlocie. La un venit de 1000 euro pe lună, cheltuim 33% pe credite
BNR face asta, dar cu nişte consecinţe care încep să fie limita suportabilităţii pentru anumite categorii de populaţie. Şi e pentru prima oară când ne gândim cu destul de multă îngrijorare la populaţia care reprezintă motorul societăţii moderne,
» Aflați mai multe informații aici.