Covid în Belgia | Justiția suspendă una dintre măsurile impopulare ale guvernului ⋆ Universul.net

Sursa: Pixabay

Justiţia din Belgia a decis, marţi, să suspende închiderea sălilor de spectacol care a fost decisă de guvern săptămâna trecută pentru a lupta contra epidemiei de Covid, transmite News.ro.

Autorităţile nu au demonstrat „în ce mod sălile de spectacol din sectorul cultural ar fi deosebit de periculoase pentru sănătatea şi viaţa persoanelor întrucât ar favoriza răspândirea coronavirusului, până la punctul în care este necesar să se dispună închiderea acestora”, a estimat Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă belgiană, scrie Le Figaro.

Societatea autorilor şi compozitorilor dramatici (SACD), Uniunea producătorilor de filme francofone, precum şi mai multe societăţi de producţie cinematografică au depus luni, la Bruxelles, o somaţie împotriva ministrului belgian al Internelor, Annelies Verlinden.

Potrivit citaţiei depuse în primă instanţă la tribunalul din Bruxelles, consultată de cotidianul belgian Le Soir, decretul regal a cărui anulare o susţin reclamanţii ar fi atât „discriminatoriu, cât şi disproporţionat în raport cu obiectivele de sănătate publică pe care propune să le păstreze”.

Potrivit estimărilor reclamanţilor, pierderea de venituri în sectorul cultural ar fi de aproape 40 de milioane de euro. În faţa acestui prejudiciu financiar, ei pretind penalităţi de 100.000 de euro. Acţiunea în justiţie a angajaţilor belgieni din cultură se bazează pe un studiu al Institutului Hermann-Rietschel. Realizat în februarie 2021, acesta a concluzionat că riscul de infectare a fost semnificativ mai scăzut într-o sală de spectacol în care s-a respectat strict regula de distanţare şi gesturile barieră decât la locurile de muncă sau în spaţii de mari dimensiuni.

Duminică, mai multe mii de persoane au manifestat la Bruxelles pentru a cere anularea decretului regal care impunea închiderea sălilor de spectacol şi cinematografele din regat.

Pus în aplicare din 26 decembrie, închiderea acestor locuri de cultură – excepţie muzeele belgiene – va fi efectivă până la 28 ianuarie.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on