COVID – panică la nivel global. Vine Kraken

scris astăzi, 14:07

Subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, numită și Kraken, se răspândește mai rapid față de tulpinile Omicron dominante în prezent, potrivit Agenției UE de control al bolilor. 

„Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 în UE, dar nu în luna următoare, deoarece varianta este prezentă în UE la niveluri foarte scăzute”, scrie Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) în evaluarea recentă a XBB.1.5, potrivit News.ro.

CITEȘTE ȘI FOTO Biroul care te ajută să faci mișcare, în timp ce lucrezi, și să îți încarci și laptopul

Responsabilul OMS, Maria Van Kerkhove, a declarat că Agenția de sănătate a UE este preocupată de cât de repede înlocuiește subvarianta Kraken alte variante aflate în circulație. În SUA, a trecut de la 4% din cazurile secvențiate la 40% în câteva săptămâni, potrivit coordonatorului pentru COVID-19 al Casei Albe.

Cu toate acestea, nu se știe încă dacă provoacă o infecție mai severă.

ECDC scrie că ritmul ridicat de răspândire este cauzat probabil de capacitatea XBB.1.5 de a evita protecția sistemului imunitar de infecții sau vaccinări anterioare. Are, de asemenea, o mutație a proteinei sale – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care ar putea oferi un anumit avantaj.

Deocamdată, subvarianta este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri, a spus ECDC, deși a fost detectată în Danemarca, Franța, Austria, Țările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia și Irlanda.

CITEȘTE ȘI Google Chrome nu va mai fi actualizat pentru versiunile mai vechi de Windows

Datele din SUA sugerează că XBB.1.5 se răspândește agresiv,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on