Credit – Dobânzile la datoria publică ajung la un record EXCLUSIV

Cheltuielile statului cu dobânzile sunt planificate pentru anul acesta la 27,97 miliarde de lei după suplimentarea de la recenta rectificare bugetară, potrivit datelor obținute de Profit.ro. Suma este una record, în contextul în care Guvernul a trebuit să contracteze în acest an datorie cu dobânzi tot mai ridicate.

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum – Piețele financiare și provocările noilor crize – Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.
Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP, UniCredit Bank, Fondul Român de Contragarantare și Philip Morris România, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

De ce este important: Datoria statului a crescut accelerat în ultimii ani, mai ales în perioada pandemiei, când Guvernul s-a împrumutat pentru a susține mediul de afaceri și populația, dar și pentru a compensa evoluția slabă a veniturilor. Cu cât costurile cu dobânzile sunt mai mari, cu atât povara datoriei statului este una mai ridicată asupra bugetului. Bani care ar fi putut fi folosiți pentru dezvoltarea României, trebuie alocați pentru plata dobânzilor.

Mai este important: Guvernul își plătește împrumuturile care ajung la scadență cu bani pe care îi obține prin noi împrumuturi, procesul, comun la nivelul statelor, fiind numit rostogolirea datoriei. Acest proces de rostogolire a datoriei înseamnă că statul va plăti dobânzi pentru viitorul previzibil.

Costurile de împrumut s-au majorat la nivel global, direcția fiind dată de deciziile marilor bănci centrale, mai ales Rezerva Federală a SUA, de a crește dobânzile pentru a combate inflația. Îngrijorător, ponderea costului dobânzilor în PIB estimat pentru acest an (cea mai recentă prognoză a CNSP) trece pentru prima dată de pragul de 2% din PIB.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on