Creierul uman este atât de moale, încât se prăbușește sub propria greutate

Să încerci să ții în mână un creier uman care nu a fost conservat în formol este ca și cum ai încerca să apuci un obiect cu o consistență gelatinoasă. Cercetătorii au calculat într-un studiu fragilitatea creierului uman și au descoperit că acesta este, într-adevăr, foarte fragil.

În timp ce creierii care apar deseori în serialele de televiziune cu specific medical par să arate destul de solid, „minunăția” dinăuntrul craniului nostru este, de fapt, o bucată de țesut care se clatină, deși este o bucată foarte inteligentă. Cu toate acestea, odată îndepărtat, schimbările de temperatură și folosirea agenților de conservare ajută la creșterea rigidității creierului și îl fac mai… fotogenic, conform IFL Science.

Nicholas Bennion, coautor al studiului, a explicat că „dacă iei un creier care nu a fost conservat în niciun fel, rigiditatea sa este extrem de scăzută și se desface foarte ușor”. „Și, într-adevăr, este probabil mult mai moale decât realizeză cei mai mulți oameni”, a adăugat Bennion.

Această lipsă de rigiditate înseamnă că mișcările mici determină creierul să se balanseze, ducând la ceea ce este cunoscut drept „schimbarea creierului în mod tranzitoriu”. Pentru neurochirurgi, care au nevoie de acuratețe precisă atunci când fac incizii, tendința creierului de a a se clătina reprezintă o provocare majoră.

Bennion și colegii săi și-au propus să înțeleagă mecanismele de deplasare prin calcularea caracteristicilor creierului și ale țesutului înconjurător. Aceștia au scanat creierii de la 11 oameni, în timp ce se aflau cu fața în jos și în sus, înainte de a trece imaginile printr-un program de învățare automată.

Creierul s-ar putea dezintegra de 10 ori mai ușor decât spuma de polistiren

Modelul rezultat a dezvăluit că, de fapt, creierul se deplasează relativ puțin în interiorul craniului,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on