Creştere puternică pe piaţa cărbunelui şi a gazelor

Anul 2022 s-a încheiat cu o creștere puternică pe piața cărbunelui și a gazelor. Criza energetică globală care a fost declanșată de războiul dintre Rusia și Ucraina a generat o creștere masivă a prețurilor.

Anul 2022 a fost încheiat cu o creștere semnificativă pe piața cărbunelui și gazelor naturale, după ce o criză energetică globală declanșată de războiul Rusiei în Ucraina a alimentat avansul prețurilor, iar oferta mai mică așteptată în 2023 ar putea duce la noi scumpiri, transmite Reuters.

Potrivit news.ro, metalele industriale, minereul de fier și cauciucul au terminat anul în teritoriu negativ, afectate de politica strictă a Chinei de zero Covid și temerile de o recesiune mondială.

Piața agricolă, inclusiv cea a cerealelor și a uleiului de palmier, a atins maxime istorice în martie, din cauza vremii nefavorabile și a perturbărilor aprovizionării legate de pandemie, declanșând prețuri mai mari la alimente și avertismente de foamete, deși prețurile aceste mărfuri au cedat o parte din creșteri în a doua jumătate a anului. „În ciuda scăderilor recente ale prețurilor, mărfurile vor încheia, probabil, anul ca clasa de active cu cea mai bună performanță”, a spus Goldman Sachs în previziunile sale pentru mărfuri pentru 2023.

Piața gazelor, afectată de războiul din Rusia și Ucraina

Piețele globale ale gazelor au fost tulburate anul acesta, în contextul în care Rusia a tăiat livrările către Europa și o conductă majoră a fost avariată pe fondul războiului din Ucraina. Acest lucru a determinat țările europene să importe volume record de gaze din afara Rusiei, pentru a asigura aprovizionarea pentru iarnă.

Cererea suplimentară de gaze naturale lichefiate (GNL) și aprovizionarea mai strânsă de gaze prin conducte au pus o presiune enormă pe piața mondială, declanșând o criză energetică care a împins prețurile petrolului și gazelor la cote record.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on