Cristian Diaconescu: O soluţie de decuplare a României de Bulgaria la Schengen ar fi o eroare ⋆ Universul.net

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu spune că sunt puţine şanse ca la Consiliul JAI să existe o răsturnare de situaţie şi Austria să-şi schimbe poziţia în legătură cu aderarea României şi Bulgariei la Schengen. De aceea, cel mai convenabil ar fi un compromis, însă, atrage atenţia diplomatul, o soluţie de decuplare a României de Bulgaria pentru intrarea în Schengen ar fi o greşeală, transmite News.ro.

„Odată ce, de la nivelul cancelarului şi ministrului de interne, s-a anunţat o anumită decizie, era foarte greu de presupus că această decizie se schimbă la 180 de grade. (…) M-a încurajat ideea că reuniunea ambasadorilor, COREPER, a fost de acord cu punerea pe agendă (la Consiliul JAI din 8 decembrie – n.r.). De regulă, pe agendă la JAI se pune o temă care urmează să fie acceptată prin decizie de către toţi ceilalţi”, a arătat Cristian Diaconescu, miercuri seara, la Digi24.

„În al doilea rând, şi aici am o nuanţă faţă de poziţionările inclusiv instituţionale din România, şi anume separarea de Bulgaria. Este o eroare şi produce un anume tip de sprijin tocmai celor care ne generează nouă probleme. Dacă observaţi, Olanda se referă la Bulgaria, Austria se referă la Bulgaria şi România. Cum arată în teren situaţia? Bulgaria şi România trebuie să meargă la pachet, nu neapărat pentru că ar avea simpatii extraordinare, ci pentru că împreună închid o zonă de securizare de 640 de kilometri în care, dacă ambele ar fi în Schengen, vine FRONTEX-ul şi practic asigură frontiera externă”, a explicat fostul ministru de externe.

MIGRANŢII NU TREC PRIN ZONE DE FRONTIERĂ, CI PRIN „NIŞE DE OPORTUNITATE”

O altă problemă observată de Cristian Diaconescu este că autorităţile din Austria evită să recurgă la cuvântul „refugiaţi” şi folosesc „migranţi”.

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on