Criză extremă de concentrare a bogăției: Superbogații au devenit și mai bogați

Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Cei mai bogați locuitori ai lumii s-au îmbogățit mult mai repede decât toți ceilalți în ultimii doi ani.

Superbogații

1% dintre cei mai bogați cetățeni din lume s-au îmbogățit aproape de două ori mai mult decât restul lumii în perioada crizei pandemice, conform raportului anual al inegalității Oxfam, publicat duminică. Averea lor a crescut cu 26 de trilioane de dolari, în timp ce restul de 99% dintre cei mai bogați și-au văzut valoarea netă crescând doar cu 16 trilioane de dolari, potrivit CNN.

Raportul, care se bazează pe date compilate de Forbes, este programat să coincidă cu începerea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, o reuniune de elită a unora dintre cei mai bogați oameni și lideri mondiali.

Oamenii obișnuiți

Între timp, mulți dintre cei mai puțin norocoși se luptă să supraviețuieacă. Aproximativ 1,7 miliarde de  muncitori trăiesc în țări în care inflația depășește salariile. Reducerea sărăciei a stagnat anul trecut, după ce numărul săracilor din lume a crescut vertiginos în 2020.

”În timp ce oamenii obișnuiți fac zilnic sacrificii pentru produse esențiale precum mâncarea, cei superbogați și-au întrecut chiar și cele mai nebunești vise”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International. ”La doar doi ani, acest deceniu se conturează a fi cel mai bun de până acum pentru miliardari, un boom grozav din anii ’20 pentru cei mai bogați din lume.”

Averile miliardarelor

Deși bogățiile lor au scăzut oarecum în ultimul an, miliardarii la nivel mondial sunt încă mult mai bogați decât erau la începutul pandemiei. Averea lor netă totalizează 11,9 trilioane de dolari, potrivit Oxfam. Deși aceasta este în scădere cu aproape 2 trilioane de dolari față de sfârșitul anului 2021,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on