Croația – Prețurile au explodat după adoptarea euro. Guvernul croat la cuțite cu mediul de afaceri

Guvernul croat este la cuțite cu mediul de afaceri în condițiile în care comercianții au ignorat măsurile destinate contracarării majorării prețurilor după introducerea monedei euro, dând vina pe inflație, informează Reuters.

Prețurile au crescut imediat ce Croația a trecut de la kuna la euro, începând cu 1 ianuarie 2023, pe măsură ce comercianții au rotunjit, în sus, prețurile afișate în noua monedă. Aceasta a determinat Guvernul de la Zagreb să ia măsuri împotriva comercianților în data de 5 ianuarie, avertizându-i că va recurge la amenzi, anularea subvențiilor la energie sau majorări de taxe dacă nu readuc prețurile la nivelul la care erau înainte de trecerea la euro, arată Agerpres.

CITEȘTE ȘI VIDEO Putin, singur la slujba de Crăciun de la Kremlin

Asociația comercianților a respins acuzațiile Guvernului, susținând că membrii săi nu au majorat prețurile pentru a face profit ci mai degrabă din cauza creșterii costurilor la materii prime și energie.

Cu o rată anuală a inflației de 10,8%, Croația a avut anul trecut una dintre cele mai ridicate inflații din UE.

Martin Evacic de la Asociația angajatorilor croați a spus că prețurile au crescut doar pentru un număr mic de produse. “În 2022 prețurile au crescut cu 15% până la 20%. Cu siguranță nu au crescut în perioada conversiei”, a spus Evacic pentru media din Croația. “Nu cred că acesta este un război între Guvern și comercianți, asta este o presiune venită din partea Guvernului și este nevoit să facă ceva pentru a opri inflația”, a spus Evacic.

CITEȘTE ȘI Putin ordonă ca în cinematografe să fie difuzate anumite filme

Cu toate acestea, Igor Vujovic, președintele Asociației consumatorilor croați, a spus că, zilnic, consumatorii se confruntă cu o creștere a prețurilor cu 5% până la 20%,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on