Cu ce rămânem după scandalul aderării la Schengen: pentru mulți oameni, migrația e o temă, să nu o ignorăm

Austria a devenit deodată mai toxică decât Ungaria, copilul-problemă al Uniunii Europene care și el a uzat de dreptul de veto când a fost vorba de ajutorul acordat Ucrainei.

–         Prin faptul că România a cerut vot direct ca să se consemnze cine și de ce se opune, țara noastră a trecut în sfârșit de la politica „capului plecat” la Bruxelles. Austriecii se așteptau să cerem amânare, nu am dorit, în sfârșit începe și diplomația românească să miște la Bruxelles. Ar trebui să învățăm de la polonezi în acest domeniu, întotdeauna când e ceva ce le periclitează situația, Polonia face minoritate de blocaj.

–         După Polonia, România e cea mai mare și mai importantă țară din zonă, mai ales în contextul invaziei ruse din Ucraina. Așa că trebuie să ne jucăm cărțile mai bine. Țări mai mici, precum Austria și Ungaria, care sunt oricum prietene cu Rusia, nu doresc asta și se simt amenințate dacă România ar fi mai puternică.

–         România trebuie să „bată fierul cât e cald” și să continue să facă lobby constant pentru aderarea la Schengen, deoarece acum avem un capital de simpatie și de imagine în statele occidentale, din cauza nedreptății făcute.

Recomandări

EXCLUSIV. Viena îl contrazice pe Bode: „În ultimele săptămâni, ministrul Karner i-a explicat că Austria nu poate vota aderarea României la Schengen”

–         În niciun caz nu trebuie să recurgem la măsuri stupide, ca să le dăm apă la moară altora. Nu ar trebui să scădem ajutorul pentru Ucraina, nu ar trebuie să ne separăm de Bulgaria ca să nu le facem și lor ce ne-au făcut nouă austriecii.

–         Nu ar trebui acum să căutăm Austria ca să semnăm ceva contracte energetice,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on