Cultura rusă în Moldova, ce facem cu ea?

Anul 2023 a fost proclamat „anul culturii ucrainene în Republica Moldova”. Se vor desfășura mai multe evenimente cu participarea artiștilor din cele două țări, pe care războiul i-a apropiat mai mult ca niciodată.

Astfel, orașul Chișinău ar putea găzdui colectivul teatrului din Mariupol, bombardat de ruși, iar sopranele și baritonii de la Chișinău vor evolua pe scena celebrului Teatru de Operă și Balet din Odessa.

Anul culturii ucrainene în Moldova, se poate spune, a și început cu venirea celor de la „Okean Elzy”, care au avut un concert la Arena Chișinău pe 24 decembrie 2022, în ajun de Crăciun. Formația rock a lui Svyatoslav Vakarciuk se află într-un turneu internațional de colectare de fonduri pentru Ucraina.

Un fel de „vase comunicante”

Vă puteți întreba ce are cultura rusă, pomenită în titlu, cu „Anul culturii ucrainene în Republica Moldova”? Păi, e o legătură directă. Sunt ca niște vase comunicante. Când crește interesul pentru cultura ucraineană, scade interesul pentru cea rusă.

Acest raport se schimbă peste tot, nu numai în Moldova. Scăderea simpatiei pentru cultura rusă trebuie căutată în agresiunea rusă, în ferocitatea fără seamăn a soldaților lui Putin, care omoară, violează, distrug, schingiuiesc. Ei sunt noua hoardă a lui Batu Han, bestiile „lumii ruse”. Ucraineni le spun „orci”.

În mod normal, n-ar trebui să amestecăm politica și cultura, să nu extindem aversiunea noastră față de imperialismul rusesc asupra creatorilor ruși de valori spirituale. Nici nu o facem, ar fi absurd. Mai ales că nu toți scriitorii ruși, clasici sau contemporani, au promovat și exaltat superioritatea rasială și „vocația eliberatoare a celei de-a treia Rome”. Dar nu trăim într-un spațiu eterat, aseptic, mai ieșim din bibliotecă, citim, urmărim știri care ne îngrozesc.

Ecourile unei anchete „Contrafort”

În anii 1999-2001,

 » Aflați mai multe informații aici.