Cum a ajuns România din urmă țări ca Slovacia și a lăsat în spate Serbia și Ucraina. „Dacă această dinamică va continua, putem depăși și Polonia”

România ar urma să aibă în acest an o creștere de 7.3%, estimează oficialii Băncii Mondiale. Ultimele studii bazate și pe cifrele Eurostat indică faptul că România a înregistrat în ultimii ani creșteri economice importante, iar la multe capitole a ajuns din urmă și chiar a depășit alte țări foste socialiste, care în 1989 aveau o economie și un nivel de trai net superior.

Economistul Marcel Ionescu Heroiu, de la Banca Mondială, spune că este vorba de un parcurs economic în general bun al României, după 1989, cu câteva excepții. Însă luată pe ansamblu, creșterea este una importantă, iar România a reușit să reducă într-o măsură importantă decalajul față de statele vest-europene și să se apropie sau chiar să depășească multe dintre țările foste socialiste. Explicațiile sunt simple, spune el.

Două explicații simple

„Sunt două explicații simple pentru toată această performanță economică a României. Bineînțeles că sunt doar câteva orașe care sunt în frunte, care duc greul. Pe de o parte productivitatea individuală, adică performanța românului de rând. În România chiar avem date foarte bune pe veniturile firmelor, veți vedea că au crescut peste tot.

Deci an de an veniturile firmelor au crescut, chit că forța de muncă din sectorul privat a rămas relativ stabilă, undeva la 4,2-4.3 milioane de angajați. Plus consumul. Pe de o parte consumul intern – mici și bere pe care îi cumpără românii și infuzia de capital care vine din Diaspora, deci banii pe care îi trimit diasporenii acasă”, explică Marcel Ionescu Heroiu.

În acest moment, România a depășit Slovacia, spune expertul. Pe de altă parte, cifrele arată că România și Ungaria sunt foarte apropiate, iar România ar putea pe termen mediu să depășească și Polonia.

Peste Slovacia și tot mai aproape de Polonia

„Dacă dinamica de dezvoltare continuă,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on