Cum creează „dușmani ai poporului” algoritmul Facebook. O incursiune în cazul lui Eric Coomer și concluziile unui studiu ⋆ Universul.net

Sursa: Pixabay

În ultimul deceniu, Eric Coomer a contribuit la transformarea Dominion Voting Systems într-unul dintre cei mai mari furnizori de aparate și software de vot din Statele Unite. Coomer era obișnuit să lucreze zi-lumină în timpul procesului de certificare postelectorală, dar noiembrie 2020 a fost diferit. Președintele Trump cerea compensații. Aliații săi petrecuseră luni întregi provocând temeri de fraudă electorală. Și apoi, pe 8 noiembrie, Sidney Powell, un avocat care a reprezentat campania lui Trump, a apărut la Fox News și a susținut, fără dovezi, că Dominion avea un algoritm care schimba voturile de la Trump la Joe Biden.

Acuzațiile s-au lipit rapid de niște postări anti-Trump de pe Facebook ale lui Eric Coomer. În momentul în care și-a dat seama de greșeala comisă, și anume faptul că postările sale loveau acum la credibilitatea Dominion (ale cărui softuri de votare se aflau în trei importante „swing states” – Georgia, Arizona și Michigan), dând apă la moară conspiraționiștilor și acuzațiilor de fraudă, Coomer și-a verificat setările de confidențialitate de pe Facebook.

Oare fusese neglijent? După cum a crezut, setările de confidențialitate asigurau că postările sale erau vizibile doar pentru cei aproximativ 300 de prieteni ai săi de pe Facebook. Coomer a început să șteargă postări vechi, dar și-a dat seama cât de prost fusese să se încreadă în noțiunea de confidențialitate digitală. Oricare dintre „prietenii” lui Coomer – și avea mai mulți despre care știa că îl susțin pe Trump – ar fi putut face capturi de ecran ale postărilor sale și ar fi putut trimite informațiile cuiva pentru a fi folosite împotriva lui”, scrie Susan Dominus într-un lung reportaj din The NY Times despre cazul lui Coomer.

„Cu aproximativ un an înainte de alegerile din 2020,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on