Cum economisesc românii? Lecțiile pandemiei și ale crizei energetice își fac efectul

Conform unui comunicat al Revolut, lecţiile pandemiei şi ale instabilităţii financiare şi crizei energetice din 2022 îşi fac efectul, iar comportamentul financiar al europenilor se anunţă unul prudent, în următoarele 12 luni. În 2023, europenii par mai degrabă preocupaţi să îşi protejeze bunurile şi proprietăţile imobiliare, sănătatea sau chiar viaţa decât să investească în noi instrumente financiare sau să îşi crească nivelul de îndatorare prin împrumuturi şi credite. 27% dintre respondenţi intenţionează să economisească, iar britanicii şi românii sunt cei mai interesaţi să pună bani deoparte (36%), urmaţi de francezi (35%).

Reprezentanţii ambelor genuri sunt la fel de interesaţi să facă economii (27%), în timp ce categoria de vârstă cea mai preocupată de economisire, la nivel european, este reprezentată de segmentul 18-24 de ani (33%).

În România, şi bărbaţii şi femeile manifestă un interes ridicat pentru economisire, depozitele de economii fiind pe primul loc în opţiunile lor privind instrumentele financiare luate în calcul în 2023, cu 35% dintre respondenţi, în rândul femeilor, respectiv 36% dintre bărbaţi. În ceea ce priveşte topul pe regiuni al românilor orientaţi spre economisire, pe primul loc se află sud-estul ţării (42%), urmat de Bucureşti-Ilfov (39%) şi sud-vestul ţării, inclusiv Oltenia (38%).

Studiul Revolut şi Dynata mai arată că vremurile bune ale creditului ipotecar par să fi apus. Acesta se dovedeşte a fi instrumentul financiar cel mai puţin luat în calcul în 2023 de europeni, inclusiv de români. Doar 3% dintre intervievaţi ar fi interesaţi de obţinerea unui astfel de produs, cu cea mai scăzută intenţie de cumpărare în Franţa (0,6%) sau România (1%) şi cea mai ridicată în Lituania sau Spania (5,4%).

Segmentul de vârstă 25-34 încă mai dă o şansă acestui instrument financiar (5,1%), la nivel european, aceeaşi categorie care înregistrează un procent superior mediei pieţei şi în România (1,50% faţă de 1%).

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on