Cum ne comportăm cu o persoană cu dizabilități – Ghid practic

Autor: Larisa Bucur – co-fondator al Asociatiei Down Plus Bucuresti

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 17:42

583 citiri

Suntem în 2023 și plecăm de la premisa că am făcut ceva pași în ceea ce înseamnă incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Și, pe bună dreptate, chiar i-am făcut. E drept că ar mai trebui multe lucruri realizate și îmbunătățite în acest sens, dar măcar a devenit un firesc să trăiască și să viețuiască printre noi.

Dar asta ne aduce la următorul pas. Le-am conștientizat existența, am aflat că au nevoie de activități și de interacțiune exact ca noi ceilalți. Dar cum ne comportăm cu ei atunci când îi întâlnim pe stradă, când îi avem în echipă la școală sau la job sau când iau parte la activități comune cu cele la care participăm și noi?

Mic ghid al interacțiunii sociale

Nu e așa de complicat cum pare. Ne comportăm firesc și normal. Îi tratăm exact ca pe toți ceilalți din jurul nostru, de la egal la egal. Asta înseamnă că nu le oferim o atenție exagerată, pentru că nu vrem să facem pe nimeni să se simtă inconfortabil.

Ceea ce ne conduce la următoarea etapă. Și anume, înainte de a le oferi ajutorul din oficiu, ar fi excelent să îi întrebăm în prealabil dacă au nevoie într-adevăr de noi. Pentru că, de cele mai multe ori, ajutorul este cerut în mod direct atunci când este necesar.

Desigur, asta nu trebuie să se traducă în a le ignora sau a ne preface că nu sunt lângă noi. Ci, din contră, trebuie să avem un comportament firesc. În traducere liberă, asta înseamnă un comportamentul natural, fără exagerări, fără sforțări. Pentru că, după cum bine știm,

 » Aflați mai multe informații aici.