Cum poate scăpa Europa de șantajul cu tăierea gazului?

Într-un interviu publicat în 24 ianuarie, apreciam că forța armată concentrată de Federația Rusă la granița cu Ucraina, pe teritoriul ei și al Belarus, nu ar fi potrivită decât pentru o misiune operativă limitată în timp și spațiu, de câteva zile (3-5) și de câteva zeci de km pătrați.

Așa că, atunci când au trecut vreo cinci zile de la începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, din 24 februarie, am constatat că evaluarea mea inițială fusese corectă. De atunci și până astăzi, tot ce au mai putut face forțele armate rusești a fost să distrugă școli, spitale, cartiere de locuințe sau chiar localități întregi, adică obiective civile fără o infrastructură de apărare militară și să comită crime de război, adică crime împotriva civililor necombatanți.

De aceea am zis eu, încă de atunci, că, din punct de vedere militar operativ, Rusia a pierdut războiul iscat de ea în Ucraina.

Și mai spuneam că asta nu înseamnă că Rusia ar fi învinsă. Deoarece nicio țară, nici măcar Rusia, nu poate fi învinsă decât la ea acasă.

Ceea ce nu este cazul. Nici ucrainenii, nici altcineva, cum ar fi NATO sau UE, ori Statele Unite ale Americii, nu au nicio intenție, niciun plan, nicio constituire de forțe sau niciun oricare alt indicator credibil că ar intenționa să invadeze Federația Rusă, nici măcar în nerecunoscuta recenta posesiune rusească a Peninsulei Crimeea.

Din punct de vedere militar, este evident că Rusia nu poate susține prea mult timp de acum înainte agresiunea sa în Ucraina.

Se prea poate ca, în următoarele zile, să mai cucerească vreun sat ori chiar vreun orășel de prin Dombas, să mai treacă vreun râu, prin constituirea unui cap de pod, ori să preia controlul militar asupra vreunei gări ori asupra vreunei intersecții de drumuri,

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on