Curtea Constituţională: Legea cadastrului – adoptată cu nerespectarea principiului..

Curtea Constituţională: Legea cadastrului – adoptată cu nerespectarea principiului bicameralismului2023-01-31 16:35:12Nr afisăriModifică dimensiunea fontului:Curtea Constituţională a României a stabilit, marţi, că Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare a fost adoptată cu nerespectarea principiului bicameralismului.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, judecătorii constituţionali au admis obiecţia formulată de un număr de 44 de deputaţi aparţinând grupului parlamentar al USR din Camera Deputaţilor, precum şi de un număr de 12 deputaţi neafiliaţi şi a constatat că Legea privind completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare 7/1996 este neconstituţională, în ansamblul său.

“În esenţă, Curtea a reţinut că, între forma legii propusă de iniţiatori, dezbătută şi respinsă de Senat, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor există o serie de diferenţe semnificative de conţinut juridic, de natură să conducă la o viziune substanţial diferită a Camerei decizionale, în privinţa obiectului de reglementare iniţial al legii. Senatul, ca primă cameră sesizată, nu a avut posibilitatea să dezbată şi să se exprime prin vot cu privire la domeniul de reglementare al amendamentelor adoptate de Camera Deputaţilor, fiind prin urmare exclus din procesul legislativ”, explică instanţa constituţională.

În aceste condiţii, CCR a apreciat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor art. 61 alin. (2) şi art.75 din Constituţie. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Citeşte şi:

Curtea Constituţională: Legea cadastrului – neconstituţională (surse)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

 » Aflați mai multe informații aici.

Posted on