Cuvintele pe care nu ai voie să nu le ştii în 2023. Se schimbă paradigma pe pieţele internaţionale

Fotografie de la Leeloo Thefirst, Pexels

Ultimii ani au venit cu multe provocări, de la pandemie la un război în Europa şi până la schimbări climatice profunde. Iată cuvintele pe care nu ai voie să nu le ştii în 2023. 

1. Hidrogen verde, albastru şi maro 

Hidrogenul este un gaz incolor care arde în mod ecologic, producând doar vapori de apă. Deşi este cel mai răspândit element din Univers, este greu de găsit pe Pământ în formă pură. Iar pentru fabricarea hidrogenului pur, unele metode sunt mai murdare decât altele, astfel că sunt folosite diverse coduri de culori pentru a identifica modul în care a fost produs. 

Hidrogenul verde este produs folosind energie regenerabilă pentru a separa hidrogenul şi oxigenul prin electroliză. Europa promovează uzul acestui compus, în timp ce regiuni din Australia şi India speră să devină exportatori de hidrogen verde. În antiteză totală, producerea hidrogenului maro sau negru implică arderea de cărbuni sau lignit, lucru care eliberează cantităţi mari de dioxid de carbon în atmosferă. Este o modalitate ieftină, evident, dar extrem de dăunătoare pentru climă. 

Hidrogenul gri este produs din gaz natural, în cadrul unui proces care implică eliberarea dioxidului de carbon în atmosferă. Hidrogenul albastru este sintetizat tot din gaze naturale, dar dioxidul de carbon rezultat este capturat şi stocat în subteran. În teorie, poate fi considerat aproape hidrogen verde, atât timp cât eventualele scurgeri sunt monitorizate şi controlate. 

2. Realitate mixtă 

Realitatea virtuală este asemănătoare cu o legătură la ochi digitală. Blochează lumea reală şi te aruncă într-o realitate generată pe computer, una alternativă. Realitatea augmentată, în schimb, combină elemente generate pe computer cu propria-ţi viziune despre lumea reală. Realitatea mixtă merge şi mai departe şi permite elementelor reale să interacţioneze cu cele reale. 

 » Aflați mai multe informații aici.